Zapiekanka z mielonym mięsem wieprzowym, kalafiorem, kartoflami, żółtym serem i sosem beszamelowym z żółtkami.

Składniki na zapiekankę:

– 800 g kartofli po obraniu
– 1 średni kalafior
– 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka i karczek po połowie)
– 2 większe cebule
– 4 ząbki czosnku
– 200 g sera cheddar lub królewski
– 100 g mozzarelli
– smalec lub olej
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Kartofle obieramy ze skórki, kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie – mają być nie rozgotowane i trochę twarde. Po odcedzeniu i wystudzeniu kroimy je w plasterki o dowolnej grubości.

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, żeby nam się później nie rozpadł w zapiekance.

Mięso mielimy i smażymy na smalcu lub oleju, dodajemy w trakcie smażenia pokrojoną w kostkę i wcześniej posoloną cebulę oraz posiekany czosnek – pod koniec smażenia przyprawiamy pieprzem i solą.

Po częściowym wystudzeniu mięsa dodajemy 150 g startego na drobnych oczkach cheddara lub sera królewskiego i wszystko mieszamy.

Do pozostałego sera ( 50 g) dodajemy startą mozzarellę i mieszamy ze słodką papryką.

Do pokrojonych kartofli dodajemy resztę cebuli (po przetarciu sosu) oraz 60 % sosu, mieszamy i wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Następnie dodajemy mięso wymieszane z serem oraz pokrojone różyczki kalafiora wymieszane z pozostałym sosem.

Wkładamy zapiekankę na 30 minut do nagrzanego piekarnika na 200 C (pieczenie bez termo obiegu), a następnie wyciągamy i wysypujemy na wierzch resztę sera wymieszanego ze słodką papryką.

Wkładamy ponownie zapiekankę do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

Przepis na sos poniżej:

Sos beszamelowy z cebulą i żółtkami.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.