Sos beszamelowy z cebulą i gotowanymi żółtkami.
Bardzo dobry sos do wszelkiego rodzaju zapiekanek z kartoflami lub makaronem.
Składniki:
– 60 g masła
– 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
– 1 większa cebula
– 500 ml zimnego mleka
– 3 żółtka z ugotowanych jajek
– sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy, solimy i smażymy na maśle, aż będzie miękka, dodajemy mąkę i po 2 minutach smażenia ( często mieszając ) dolewamy zimne mleko.
Przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Następnie wyłączamy palnik i cały sos przecieramy przez sito razem z ugotowanymi wcześniej żółtkami lub używamy zamiast sita blender.
Dodaj komentarz