Warzywne wstążki z cukinii, kalarepy i marchewek oraz blanszowany kalafior w beszamelowym sosie.

Składniki:

– 2 większe cukinie
– 2 większe marchewki
– 2 większe kalarepy
– mały kalafior

– krajalnica spiralna za pomocą której możemy robić różne wstążki, wstęgi z warzyw i owoców

Sposób przygotowania:

Kalafior dzielimy na małe różyczki i blanszujemy, czyli wrzucamy na wrzątek i po ponownym zagotowaniu wody gotujemy 3 minuty, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową i wkładamy na 2-3 minuty do miski z zimną wodą.

Marchewkę i kalarepę obieramy ze skórki, cukinię szorujemy. Za pomocą spiralnej krajalnicy robimy wstążki dowolnej szerokości.

Wstążki warzyw wkładamy do woka, większej patelni, rondla lub garnka, a następnie wlewamy 2/3 szklanki gorącej wody i dusimy pod przykryciem 3 minuty mieszając ze dwa razy. Odcedzamy warzywa z wody, dodajemy kalafior, wlewamy sos beszamelowy i wszystko razem podgrzewamy.

Przepis na sos beszamelowy poniżej:

 

Sos beszamelowy na mleku.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.