Śliwkowiec z budyniową pianką na kruchym cieście.

Wymiary mojej blachy do pieczenia 36 x 26 x 7 cm

Składniki:

– 1,2 kg śliwek
– 80 g cukru
– 4 łyżki skrobi ziemniaczanej

– 3 łyżki bułki tartej

Składniki na ciasto:

3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej tortowej typ 450 (około 500-520 g)
– 200 g masła
– 50 g smalcu
– 6 żółtek
– 5 łyżek cukru pudru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki soli

Składniki na piankę budyniową:

– 6 białek, szczypta soli
– 1 szklanka cukru
– 2 opakowania budyniu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki, a następnie wkładamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy całość, aż cukier się rozpuści i dodajemy skrobię ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Kiedy śliwki nam stygną zagniatamy z podanych składników ciasto. Najpierw kroimy nożem masło i smalec, a następnie mieszamy drewnianą łyżką z resztą składników – na koniec wyrabiamy ręką. Jeżeli ciasto będzie się źle wyrabiać (za twarde) to dodajemy trochę masła. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), a następnie mniejszą część owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na spód wykładamy rozwałkowaną większą część ciasta. Podpiekamy spód ciasta bez termo obiegu w temp. 180 C około 18-20 minut i wyciągamy do wystudzenia.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier oraz po chwili proszek budyniowy cały czas miksując.

Podpieczony spód posypujemy bułka tartą, wykładamy śliwki oraz masę budyniową, a na wierzch ścieramy drugi kawałek ciasta (z zamrażarki).

Pieczemy około 50 minut w temp. 180 C – bez termo obiegu.

Po upieczeniu wyłączamy i uchylamy drzwiczki piekarnika oraz zostawiamy w nim ciasto na 30 minut do wstępnego stygnięcia.

Po wystudzeniu wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.