Surówka z białej kapusty, selera naciowego, pora, marchewek i jabłek oraz sosu z oleju i musztardy.
Składniki na sos do surówki:
– sok z cytryny, ocet jabłkowy
– musztarda miodowa lub inna ulubiona
– olej rzepakowy tłoczony na zimno (można użyć oleju lnianego lub oliwy z oliwek) – oleje możemy mieszać
– pieprz czarny mielony
Olej mieszamy z musztardą, cytryną, octem i pieprzem:
– 16 łyżek oleju ( ja używam po 8 łyżek rzepakowego i lnianego ) – 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki soku z cytryny. 2 łyżeczki ulubionej musztardy i płaska łyżeczka pieprzu.
Składniki na surówkę:
– 1 średnia biała kapusta ( około 1,3 kg )
– 4 gałązki selera naciowego
– 2 pory
– 3 marchewki
– 1 większe lub 2 małe jabłka
– 1 większy lub 2 małe pęczki koperku
– 1 mała puszka kukurydzy
– sól, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy, solimy, mieszamy i odstawiamy na 25 minut.
Marchewkę i jabłka trzemy na dużych oczkach (jabłka skrapiamy odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniały), seler naciowy kroimy w paseczki, por kroimy wzdłuż na pół, a następnie na plasterki, koperek drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z płynu.
Kapustę mocno odciskamy i wylewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki oraz sos i całość mieszamy.
Jeżeli ktoś ma problemy po spożyciu surowego pora to może po pokrojeniu przelać go na sicie wrzątkiem i dodać po wystudzeniu.
Na koniec możemy ewentualnie jeszcze przyprawić według własnego smaku.
Dodaj komentarz