Kotlety drobiowe z kaszą jaglaną, pieczarkami, selerem naciowym, cebulą oraz serem cheddar.

Składniki:

– 240 g kaszy jaglanej (1 szklanka o poj. 250 ml)
– 3 filety z kurczaka – około 750 g
– 300 g pieczarek
– 1 duża cebula
– 4 gałązki selera naciowego
– 200 g sera cheddar
– 4-5 jajek
– 2 łyżki majonezu
– pieprz czarny mielony, sól, pieprz cayenne, imbir
– masło, olej
– skrobia ziemniaczana

– natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w niewielką kostkę i przyprawiamy, solą, czarnym pieprzem, pieprzem cayenne i imbirem lub innymi ulubionymi przyprawami do kurczaka (odstawiamy na 1 godzinę).

Pieczarki trzemy na grubych oczkach i podsmażamy na maśle.

Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy na sicie wrzątkiem, żeby pozbyć się gorzkiego smaku.
Następnie zalewamy kaszę w garnku gorącą wodą (2,5 szklanki o poj. 250 ml), dodajemy sól oraz jedną łyżkę masła i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu podobnie jak ryż.
Kiedy powstaną kratery i będzie już minimum wody to całość mieszamy, a następnie zawijamy garnek w ręcznik i wkładamy pod koc na 20 minut, żeby kasza doszła. Po tym czasie całą kaszę wkładamy do większego garnka lub miski i odstawiamy do częściowego wystudzenia mieszając od czasu do czasu.

Cebulę kroimy w kostkę i solimy, a następnie smażymy na oleju – dodajemy pokrojony w paseczki seler naciowy i po kilku minutach usmażone wcześniej pieczarki – całość smażymy 2-3 minuty.

Pokrojone mięso smażymy na gorącym oleju, a następnie dodajemy mieszankę z cebuli, selera, pieczarek i jeszcze chwile wszystko razem smażymy, a następnie odstawiamy do częściowego wystygnięcia.

Do letniej kaszy dodajemy na początek 2 jajka, mięso z podsmażoną cebulą selerem naciowym i pieczarkami. Wszystko mieszamy i dodajemy 3 łyżki skrobi ziemniaczanej oraz starty na dużych oczkach ser cheddar.

W trakcie ponownego mieszania dodajemy kolejne 2 jajka i 2 łyżki majonezu – konsystencja ma być w miarę gęsta i klejąca. Na koniec próbujemy i przyprawiamy solą oraz pieprzem już pod własny smak.

Możemy dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

Placki smażymy na oleju podobnie jak placki kartoflane i po usmażeniu z obu stron odsączamy je na papierowych ręcznikach.

Z podanych składników wyszło 30 szt.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.