Krupnik orkiszowy z kartoflami oraz drobiowymi żołądkami.

Składniki na około 6,5 l gotowej zupy:

– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– por
– 6 średnich kartofli
– mały seler
– 300 g kaszy orkiszowej
– mały pęczek koperku
– jarzynka domowa lub Vegeta, sól, maggi
– 200 ml śmietany 18 % do zup

– 1 kg żołądków drobiowych ( z kurczaka lub indyka )

Sposób przygotowania:

Żołądki po oczyszczeniu gotujemy w osolonej wodzie, aż będą w miarę miękkie, a następnie po odcedzeniu z wody i częściowym wystudzeniu kroimy je na mniejsze kawałki.

Do gotującej świeżej wody ( około 4,5 litry ) wrzucamy pokrojone żołądki i gotujemy około 15 minut, zbierając szumowinę, która mimo wcześniejszego gotowania żołądków w niewielkiej ilości jeszcze się pojawi.

Po tym czasie dodajemy por, pietruszkę, seler i po ponownym zagotowaniu wody pokrojone w kostkę kartofle oraz startą na dużych oczkach marchewkę.

Przyprawiamy zupę dodając płaską łyżkę soli i 2 płaski łyżki jarzynki.

Po chwili kiedy ponownie wszystko zacznie się gotować dodajemy wypłukaną kaszę orkiszową.

Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza i kartofle będą miękkie – wyciągamy wtedy pietruszkę, por i seler, a zupę zabielamy śmietaną i po ponownym zagotowaniu próbujemy oraz ewentualnie dodatkowo przyprawiamy jarzynką, maggi.

Na koniec dodajemy posiekany koperek i jeszcze chwilę gotujemy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.