Rösti z cebulą i boczkiem.
Składniki:
– 600 g kartofli
– 150 g wędzonego i ugotowanego lub parzonego boczku
– 1 średnia cebula
– 30 g masła
– 25 ml oleju rzepakowego
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kartofle myjemy i gotujemy w łupinach w osolonej wodzie do miękkości. Odstawiamy do częściowego wystygnięcia – obieramy letnie kartofle ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i dodajemy boczek z cebulą, przyprawiamy pieprzem i jeżeli boczek nie był zbyt słony to możemy trochę posolić – smażymy chwilę i dodajemy kartofle. Formujemy placek i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Żeby rösti nam się nie rozpadło to najlepiej zsunąć je na duży talerz, przykryć drugim, a następnie obrócić i zsunąć z powrotem na patelnię, żeby podsmażyć z drugiej strony.
Rösti to danie rodem ze Szwajcarii – można je zrobić również z surowych utartych kartofli oraz innych dodatków jak kiełbasa, żółty ser lub jajka.
Polecam z kefirem.
Dodaj komentarz