Szare kluski ( żelazne ).

Składniki dla 4 osób:

– 1,5 kg kartofli
– 2 jajka
– 2 łyżeczki soli
– 2 szklanki mąki pszennej ( około 300 g )

Sposób przygotowania:

Obrane kartofle płuczemy i trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Sitko wykładamy ściereczką lnianą i odciskamy w niej starte kartofle z wody, którą zlewamy do miseczki.

Po kilku minutach na dnie miseczki osiądzie skrobia – wylewamy płyn znad skrobi, którą dodajemy z powrotem do kartofli.

Następnie dodajemy 2 jajka, sól, mąkę pszenną i wszystko mieszamy – jeżeli ciasto będzie za rzadkie to dodajemy jeszcze trochę mąki.

Nabieramy pół łyżki ciasta i drugą strącamy do gotującej, lekko osolonej wody – żeby nam się ciasto nie kleiło do łyżki to warto ją wkładać do gorącej wody przed każdym nabraniem ciasta .

Gotujemy partiami 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię i ponownego zagotowania wody. Zaraz po wrzuceniu kawałków ciasta do wody mieszamy łyżką, żeby kluski się nie sklejały.

Podajemy na ciepło zaraz po ugotowaniu – idealna okrasa do szarych klusek to skwarki ze słoniny, albo boczku lub smażona cebula połączone z rozdrobnionym tłustym białym serem. Szare kluski pasują również do mięsnych sosów.

 

2 komentarze

  1. Bardzo dużo osób już mi zachwalało te kluski żelazne, że inaczej smakują niż placki ziemniaczane i kopytka czy knedle. Postanowiłem wypróbować to na bazie tego przepisu i muszę powiedzieć że okazały się świetne, doskonały przepis i smak. Fajnie też smakują z śmietaną oraz jogurtem naturalnym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.