Sałatka “gyros” z kurczakiem i pieczarkami w sosie jogurtowym z ogórkiem, porem i czosnkiem.

Składniki:

– 2 filety z kurczaka
– 500 g pieczarek
– 1 długi ogórek szklarniowy
– 1 por
– dowolne sałaty (u mnie mieszanka sałat około 500 g)
– 1 marchewka
– 4 ząbki czosnku
– jogurt naturalny 400 g
– majonez 2-3 łyżki
– ocet jabłkowy
– olej, masło
– pieprz, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy papryką, pieprzem, solą i smażymy na oleju.

Pieczarki myjemy, kroimy w ćwiartki lub na 6 części (jak są większe) i smażymy na maśle – pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

Podsmażone kawałki fileta i pieczarki odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Ogórek obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami, solimy i po kilku minutach odciskamy wodę, którą wylewamy.

Por należy przekroić na pół wzdłuż i następnie drobno kroimy w pół plasterki – przelewamy na sicie wrzątkiem.

Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek, wystudzony por, posiekany czosnek i wszystko mieszamy.

Do sałat ścieramy na tarce obraną marchewkę i delikatnie skrapiamy octem jabłkowym. Po chwili dodajemy kurczaka, pieczarki i wszystko zalewamy sosem jogurtowym.

Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy majonez w ilości według własnego smaku.

Sałatkę przed podaniem wkładamy do lodówki na 20 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.