Krokiety orkiszowe z brokułami, indykiem i żółtym serem oraz panierowane w cieście naleśnikowym.

Składniki:

– 600 g fileta z indyka
– 1 brokuł
– 150 g ulubionego żółtego sera
– pieprz ziołowy, sól, curry, papryka słodka
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Filet z indyka kroimy w większą kostkę, nacieramy olejem ( 3-4 łyżki ), pieprzem ziołowym, solą, curry oraz słodką papryką – odstawiamy na jedną godzinę, a następnie smażymy na patelni nie dodając już oleju. Po usmażeniu kroimy na drobniejsze kawałki. 

Różyczki brokułu blanszujemy, czyli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 i pół minuty od czasu gdy znów zaczną się gotować – wyciągamy i wkładamy na 2 minuty do miski z zimna wodą.. Po odsączeniu z wody kroimy różyczki brokułu na drobniejsze kawałki. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach.

Wszystko składniki mieszamy ze sobą i układamy na naleśnikach – zwijamy i robimy krokiety.

Obtaczamy krokiety w cieście na naleśniki ( trzeba zrobić go trochę więcej ) i smażymy na oleju, na małym ogniu, przewracając z każdej strony.

Z podanych proporcji wyjdzie 16 szt.

Przepis na naleśniki poniżej:

Naleśniki orkiszowe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.