Płucka cielęce na kwaśno.

Składniki:

– 1,6 kg płucek cielęcych
– 2 średnie cebule
– włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, seler, por
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 2-3 liście laurowe
– 4-5 kulek ziela angielskiego
– 3-4 łyżki octu spirytusowego lub 6-7 łyżek octu jabłkowego ( dolewamy stopniowo i próbujemy na własny smak )
– pieprz czarny mielony, sól, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Płucka dokładnie czyścimy z błon, wycinamy rurki, myjemy i kroimy na kilka kawałków. Zalewamy wodą, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę.

Gotujemy 1 godzinę co jakiś czas przyciskając płucka, bo wypływają na wierzch – odcedzamy i drobno kroimy w kostkę.

Z masła i mąki robimy zasmażkę w garnku ( 2-3 minuty ), wlewamy 1,2 litra ostudzonego wywaru z płucek i zagotowujemy często mieszając.

Przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową, solą i octem – wkładamy pokrojone płucka, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy wszystko pod częściowym przykryciem na małym ogniu około 20-25 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.