Paszteciki drożdżowe z pieczarkami, cheddarem i serem królewskim.

Składniki i przepis na ciasto:
=========================

– 3 szklanki mąki pszennej tortowej lub jasnej orkiszowej 
– 50 g świeżych drożdży
– szklanka ciepłej wody (250 ml)
– 1/2 szklanki oleju
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1/2 łyżeczki soli

1 surowe jajko – roztrzepać do smarowania pasztecików

Sposób przygotowania:

Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

Do miski przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Po 15 minutach wlewamy do mąki wodę z rozpuszczonymi drożdżami, olej i wyrabiamy ręcznie ciasto ( najpierw w misce, a później na delikatnie posypanej mąką stolnicy ).

Przekładamy ciasto z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Składniki i przepis na farsz:
========================

– 1 kg pieczarek 
– masło
– 250 g sera cheddar
– 100 g sera królewskiego
– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażymy na maśle do odparowania wody – pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Cheddar trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach, a ser królewski na dużych oczkach.
Pieczarki po wystygnięciu mieszamy z cheddarem.

Sposób przygotowania pasztecików:
===============================

Ciasto i farsz dzielimy na 4 części, które po kolei rozwałkowujemy na prostokąty.

Na ciasto nakładamy farsz, a następnie zwijamy je w roladę i brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby go skleić.

Każdą roladę kroimy na 6 części, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 minut – w tym czasie rozgrzewamy piekarnik.

Przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy paszteciki po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem królewskim.

Pieczemy w piekarniku bez termo obiegu około 25 minut w temp. 180 C

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.