Sałatka pieczarkowa z konserwowymi ogórkami oraz szynką.

Składniki:

– 1,2 kg pieczarek
– 350 g ogórków konserwowych
– 250 g cebuli po obraniu – 1 duża i jedna mała
– 200 g ulubionej szynki w plasterkach lub kawałku
– 3 ząbki czosnku
– jogurt naturalny typu greckiego
– musztarda, majonez
– sól, pieprz czarny mielony, ostra mielona papryka
– masło

Sposób przygotowania:

Większą cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy na plasterki (jak są brzydkie to obieramy wcześniej ze skórki).
Na patelni smażymy na maśle do miękkości pokrojoną cebulę, dodajemy pieczarki i dusimy całość, aż odparuje woda. Dodajemy wtedy posiekany i posolony czosnek i wszystko razem smażymy kilka minut (możemy dodatkowo dać trochę masła). Na koniec doprawiamy solą oraz mielonym pieprzem i całość studzimy.

Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę i odsączamy z soku na sitku. Szynkę i mniejszą cebulkę również kroimy w kostkę.

Do większej miski wkładamy wystudzone pieczarki, ogórki konserwowe, szynkę i świeżą cebulę. Całość mieszamy i dodajemy 2 łyżki z górką jogurtu, 1 płaską łyżkę ulubionej musztardy, 1 płaską łyżkę majonezu. Ponownie mieszamy doprawiamy pieprzem, solą i ostrą mieloną papryką.

Przed podaniem wkładamy do lodówki na 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.