Rolady wieprzowe ze schabu ( zrazy zawijane ) z pieczarkami i żółtym serem w sosie pieczeniowo-grzybowym.

Składniki:

– 1,6 kg schabu bez kości
– 3 większe cebule
– sól, pieprz, domowa jarzynka lub vegeta
– sproszkowane grzyby leśne lub kostki grzybowe
– smalec lub olej rzepakowy
– 200 g śmietany 18 %
– mąka pszenna

Składniki na farsz:

– 700 g pieczarek 
– 1 większa cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 120 g ulubionego żółtego sera
– 3 średnie ogórki konserwowe lub kiszone
– sól, pieprz
– masło

Sposób przygotowania:

Pieczarki trzemy na tarce z dużymi oczkami i smażymy (na początku dodajemy kilka łyżek wody). Kiedy cała woda odparuje dodajemy do pieczarek masło, drobno pokrojoną i wcześniej posoloną cebulę oraz posiekany czosnek. Smażymy kilka minut i dodajemy starty na małych oczkach żółty ser – mieszamy, aż ser się rozpuści i doprawiamy farsz pieprzem oraz solą.

Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy na kotlety, a następnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem.

Na każdy kotlet nakładamy wystudzony farsz oraz po 1-2 szt. pokrojonego w słupki ogórka (konserwowego lub kiszonego), a następnie zwijamy w rolady spinając je metalowymi szpikulcami, wykałaczkami lub związujemy je nitką.

W większym garnku roztapiamy pół kostki smalcu i obsmażamy rolady z każdej strony – gotowe (lekko przyrumienione) wyciągamy na talerz.

Na bazie pozostałego w garnku tłuszczu robimy sos.

Kroimy w półplasterki trzy cebule, które solimy, doprawiamy pieprzem i wrzucamy do garnka z tłuszczem. Podsmażamy cebulę kilka minut, a następnie wlewamy 0,5 l wrzątku.

Cebulę dusimy kilkanaście minut, żeby nam całkowicie zmiękła i dolewamy ponownie około 0,9 l wrzątku oraz dodajemy 1 łyżeczkę jarzynki oraz 3 łyżeczki sproszkowanych grzybów leśnych – jeżeli nie mamy to możemy pominąć ten składnik lub użyć 3 kupne kostki grzybowe.

Po kolejnych 5 minutach gotowania na małym ogniu zagęszczamy sos śmietaną zmieszaną z mąką (3 płaskie łyżki) – podczas wlewania najlepiej przecierać ją przez sitko i mieszać często sos, żeby nie zrobiły się grudki.

Do zagęszczonego sosu po ponownym zagotowaniu wkładamy rolady, z których wcześniej wyciągamy szpikulce.

Całość dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem około 15-20 minut i w między czasie doprawiamy jeszcze sos pod własny smak solą oraz pieprzem.

Z podanego przepisu wyszło 18 średnich roladek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.