Kapusta biała z marchewką i cebulą w zalewie słodko winnej.

Bardzo dobry dodatek do mięs, ryb oraz do dań jarskich o delikatnym słodko winnym smaku. Można jeść na ciepło i zimno – przechowywana w słoikach wytrzymuje w lodówce około trzech miesięcy.

Składniki:

– 2 kg kapusty białej
– 4-5 średnich marchewek
– 3-4 średnie cebule

Składniki na zalewę:

– 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego
– 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżki soli
– 1 łyżka musztardy

W zależności od wagi kapusty można dodać więcej marchewki i cebuli oraz zwiększyć ilość składników na zalewę.

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, cebulę kroimy w pół plasterki, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Wszystkie warzywa przekładamy do większego garnka, mieszamy i wlewamy zalewę.

Garnek stawiamy na palniku (na małym ogniu) i często mieszając czekamy, aż warzywa zaczną się gotować – wyłączamy i nakładamy gorące do słoików.

Możemy przechowywać po wystudzeniu w lodówce do 3 miesięcy – jeżeli chcemy, żeby kapusta wytrzymała dłużej to wystarczy przez 20 minut pasteryzować słoiki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.