Quinoa – komosa ryżowa.

Wielokrotnie sprawdzony przeze mnie sposób na ugotowanie smacznej komosy.

200 g białej komosy ryżowej (1 szklanka 250 ml) zalewamy w garnku 2 szklankami zimnej wody i zostawiamy na pół godziny – komosy starczy dla 3-4 osób.

Następnie przelewamy całość na sito i przemywamy sporą ilością zimnej wody.

Do garnka wlewamy 1 i 3/4 szklanki zimnej wody oraz dodajemy 1/3 łyżeczki soli i mieszamy, żeby sól się rozpuściła, a następnie wkładamy przepłukaną komosę

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 10-12 minut (podobnie jak ryż nie mieszamy podczas gotowania) do momentu jak pomiędzy kraterami będzie minimalna ilość wody.

Mieszamy wtedy komosę, a garnek zawijamy w ręcznik lub koc i odkładamy na 15-20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.