Gotowany filet z indyka, z owocami oraz komosą ryżową (quinoa).
Składniki dla 3-4 osób:
– 2 średnie banany – 2 mandarynki (trochę jest pracy przy obieraniu skórki z miąższu) – 3 duże plastry ananasa – 2 kiwi – małe jabłko – mała gruszka – 1 szklanka białej komosy ryżowej ( quinoa ) – około 200 g (szklanka 250 ml) – 300 g fileta z indyka – 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
200 g białej komosy ryżowej (1 szklanka 250 ml) zalewamy w garnku 2 szklankami zimnej wody i zostawiamy na pół godziny – komosy starczy dla 3-4 osób.
Następnie przelewamy całość na sito i przemywamy sporą ilością zimnej wody.
Do garnka wlewamy 1 i 3/4 szklanki zimnej wody oraz dodajemy 1/3 łyżeczki soli i mieszamy, żeby sól się równomiernie rozpuściła, a następnie wkładamy przepłukaną komosę
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 10-12 minut (podobnie jak ryż nie mieszamy podczas gotowania) do momentu jak pomiędzy kraterami będzie minimalna ilość wody.
Mieszamy wtedy komosę, a garnek zawijamy w ręcznik lub koc i odkładamy na 15-20 minut.
Filet z indyka gotujemy w całości, w osolonej wodzie (około 15-20 minut).
Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Banany, gruszkę, ananasa i kiwi kroimy w kostkę, a mandarynki obieramy ze skórki osłaniającej miąższ i każdą cząstkę kroimy na pół.
Na koniec mięso kroimy w kostkę i mieszamy z owocami oraz komosą.
Dodaj komentarz