Gotowany filet z indyka w sosie potrawkowym, ryż jaśminowy oraz marchewka z groszkiem.

Ryż gotujemy na sypko.

– 300 g ryżu jaśminowego ( 1,5 szklanki na 3 szklanki wody ) dla 4 osób

Sposób przygotowania:

Ryż płuczemy ( najlepiej na sicie ) pod zimną wodą, wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą ( 3 szklanki ) dodając również 1/3 łyżeczki soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż na powierzchni powstaną kratery. Rozchylamy gotujący się ryż łyżką i jeżeli na dnie garnka nie ma już wody to zdejmujemy z palnika. Do garnka wlewamy zimną wodę, mieszamy ryż i wylewamy na duże sito – jeszcze raz przepłukujemy i odstawiamy na bok.

Ryż możemy również ugotować w woreczkach, ale będzie bardziej kleisty (chyba że po rozerwaniu przepłuczemy wodą).

Jeżeli ryż ugotowaliśmy wcześniej i wystygł to przed samym podaniem możemy go podgrzać na patelni z niewielką ilością wody.

Gotowany filet z indyka w sosie potrawkowym.

Marchewka na gęsto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.