Frykadele wieprzowe z boczkiem i musztardą.

Składniki:

– 1,4 kg polędwiczek wieprzowych
– 1 większa cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 czerstwa bułka
– 2 jajka
– 3 łyżki kaszy manny
– mąka pszenna
– 200 gram boczku wędzonego
– ulubiona musztarda
– sól, pieprz
– mleko
– smalec lub olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Bułkę namaczamy w mleku i po 15 minutach odciskamy. Polędwiczki, cebulę, czosnek i bułkę mielimy, a następnie dodajemy jajka i kaszę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy.

Boczek kroimy na cienkie plasterki.

Formujemy na woreczku foliowym placuszek z mięsa i nakładamy boczek, który smarujemy musztardą – powoli zawijamy roladki przy pomocy woreczka sklejając rogi (za każdym razem przed nałożeniem mięsa na woreczek nawilżamy go zimna wodą).

Frykadele obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na smalcu lub oleju zaczynając od strony sklejenia, a następnie odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Frykadele można robić z mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego – najlepiej moim zdaniem nadają się polędwiczki chociaż można użyć innego rodzaju mięsa.

Można je faszerować w środku dowolnymi składnikami.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.