Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.

Składniki:

– 2 większe lub 4 małe polędwiczki wieprzowe
– 60-70 g smalcu
– domowa jarzynka lub vegeta, papryka słodka, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Polędwiczki myjemy, osuszamy i jeżeli są większe to kroimy na pół, a jak mniejsze to smażymy w całości.

Wkładamy je do garnka z nagrzanym tłuszczem, przyprawiamy jarzynką, czarnym pieprzem i smażymy chwilę z każdej strony. Następnie wlewamy 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody i dusimy polędwiczki na małym ogniu najpierw pod przykryciem obracając je co kilka minut ze wszystkich czterech stron, a następnie jak obróciliśmy już z każdej strony to pod częściowym przykryciem.

Kiedy woda wyparuje to przyprawiamy słodką papryką i smażymy z każdej strony dolewając 2-3 razy trochę gorącej wody (5-6 łyżek), żeby polędwiczki za szybko się nie przypiekły i doszły w środku.

Wyciągamy z garnka kiedy stwierdzimy, że są odpowiednio dla nas podsmażone.

Kroimy na grubsze plastry (mięso lepiej się kroi jak trochę przestygnie) i dodajemy do sosu kurkowego.

Pozostałego tłuszczu po smażeniu nie wyrzucamy – zalewamy garnek kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy, żeby tłuszcz nam się odkleił od dna i wtedy należy go schować w małym pojemniczku do zamrażarki. Przyda nam się w późniejszym czasie do zrobienia sosu pieczeniowego.

Więcej zdjęć poniżej:

Polędwiczki wieprzowe smażone.

Przepis na sos kurkowy:

Składniki:

– 450 g świeżych lub mrożonych kurek ( pieprznika jadalnego )
– 250 g śmietany 18 %
– 0,8 litra bulionu warzywnego, mięsnego lub zrobionego z kostek rosołowych, albo vegety
– 2 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– masło
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kurki czyścimy, dowolnie kroimy i smażymy 5-6 minut na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy trochę pieprzu i smażymy po chwili w garnku również na maśle. Jak cebula będzie już miękka  i słodkawa w smaku to dodajemy posiekany czosnek i po 2 minutach smażone wcześniej kurki i razem wszystko dusimy kilka minut mieszając co jakiś czas.

Do garnka z kurkami i cebulą wlewamy gorący bulion i po kilku minutach od czasu zagotowania zagęszczamy nasz sos dodając śmietanę zmieszaną z mąką pszenną. Przecieramy ją nad garnkiem przez sitko ciągle mieszając, żeby nie było grudek – najlepiej poprosić kogoś o pomoc.

Mieszamy całość dość często, aż nam się ponownie zagotuje i gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut również od czasu do czasu mieszając.

Sos kurkowy dla mnie nie wymaga już przypraw, ale każdy musi sam ocenić i ewentualnie doprawić pod własny smak – na koniec dodajemy siekany koperek oraz zieloną pietruszkę, mieszamy i sos gotowy.

Więcej zdjęć poniżej:

Domowy sos kurkowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.