Zapiekanka z kartofli, kiełbasy, bobu i dwóch rodzajów sera.

Składniki na zapiekankę w ilości dowolnej – w nawiasach napisałem ile ważyły w mojej wersji.

– kartofle, które zostały nam z poprzedniego dnia lub specjalnie ugotowane w posolonej wodzie (800 g)
– bób (500 g przed ugotowaniem)
– podsmażona kiełbasa w plasterkach lub pół plasterkach (600 g)
– ser królewski lub cheddar ( 150 g )
– ser wędzony (w mojej wersji 4 małe oscypki)
– pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Bób gotujemy w posolonej wodzie (około 30 minut), zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy bób w wodzie na około 45 minut.
Następnie odcedzamy z wody i letni bób obieramy ze skórki (można po obraniu przechowywać kilka dni w lodówce).

Pokrojone kartofle mieszamy z podsmażoną kiełbasą, ugotowanym i obranym ze skórki bobem i serem wędzonym startym na dużych oczkach.

Wkładamy całość do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy pieprzem ziołowym, mieszamy i wierzch posypujemy startym na dużych oczkach serem królewskim lub cheddarem.

Pieczemy około 35 minut bez termo obiegu w temp. 180 C.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.