Orkiszowe rolady drożdżowe ze szpinakiem, serem i pieczarkami.

Składniki na ciasto:
——————————–

– 3 szklanki jasnej mąki orkiszowej typ od 500 do 700 (może być zamiennie pszenna wrocławska)
– 50 g świeżych drożdży
– 1 szklanka ciepłej wody
– 1/2 szklanki oleju
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Drożdże, cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

Do miski przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy sól i mieszamy.

Po 10 minutach wlewamy do mąki wodę z rozpuszczonymi drożdżami, olej i wyrabiamy ręcznie ciasto najpierw w misce, a później na delikatnie posypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym.

Przekładamy ciasto z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Składniki na farsz:
—————————–

– 2 paczki mrożonego szpinaku ( 900 gram )
– 500 g pieczarek
– 2 jajka
– 150 g startego cheddara lub innego sera
– 150 g śmietany
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz

– plus 1 jajko – roztrzepać widelcem

Sposób przygotowania:

Pieczarki trzemy na dużych oczkach i smażymy około 30 minut na maśle – pod koniec solimy i doprawiamy pieprzem.

Szpinak rozmrażamy i dusimy do odparowania wody, a następnie dodajemy śmietanę, roztarty czosnek oraz sól i pieprz.

Dalej dusimy, aż uzyskamy w miarę nie lejącą konsystencję – na koniec wbijamy 2 jajka i jeszcze chwilkę smażymy.

Gdy szpinak ostygnie mieszamy z pieczarkami i serem oraz doprawiamy farsz przyprawami według własnego smaku.

Ciasto dzielimy na 5 części, rozwałkujemy, nakładamy farsz i zwijamy w roladę, a następnie przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Nacinamy wierzch nożem i odstawiamy na 15 minut – przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch rolad roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy bez termo obiegu w temp 180 C około 35-40 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.