Gulasz wieprzowy z pieczarkami, marchewką oraz cebulą.

Składniki:

– 1,5 kg szynki wieprzowej
– 3 średnie cebule
– 800 g pieczarek
– 3 średnie marchewki
– 80 g smalcu lub olej rzepakowy, 25 g masła
– sól, pieprz, papryka mielona słodka, domowa jarzynka lub vegeta
– mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Pieczarki kroimy na kawałki i dusimy – jak cała woda wyparuje dodajemy masło, chwilę smażymy i doprawiamy pieczarki solą i pieprzem.

Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w słupki.

Do garnka wkładamy smalec i po podgrzaniu dodajemy pokrojoną w większą kostkę szynkę, którą przyprawiamy jarzynką (3 łyżeczki). Mieszamy co jakiś czas, aż mięso puści wodę i dusimy pod częściowym przykryciem, aż cała woda odparuje.

Chwilę obsmażamy mięso i dodajemy pokrojoną cebulę w pół plasterki, którą solimy i przyprawiamy czarnym pieprzem – po kilku minutach smażenia razem z mięsem wrzucamy pokrojoną marchewkę.

Ponownie wszystko smażymy razem kilka minut często mieszając, a następnie zalewamy całość przegotowaną gorącą wodą na 3 cm ponad mięso i dusimy na małym ogniu oraz pod częściowym przykryciem przez około 15 minut.

Dodajemy podsmażone pieczarki i dalej gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy gulasz pieprzem i słodką papryką lub innymi ulubionymi przyprawami.

Na koniec zagęszczamy gulasz wodą zmieszaną z mąką cały czas mieszając podczas wlewania (2/3 szklanki zimnej wody i 2 łyżki mąki).

Po ponownym zagotowaniu gulasz jest gotowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.