– 5 kg ogórków gruntowych – 3,5 l wody – 3,5 łyżki soli – gorczyca biała – płaska łyżeczka na słoik 0,5-06 l – pieprz czarny ziarnisty – pół płaskiej łyżeczki na słoik 0,5-0,6 l
Składniki na zalewę:
– 3 l wody – 1 l octu z białych winogron lub 0,5 l octu 10 % + 0,5 l wody – 1,2 kg cukru
Do wody dodajemy cukier i zagotowujemy, dolewamy ocet i ponownie zagotowujemy.
Jeżeli chcemy mieć mocniejszy octowy smak sałatki to możemy nieznacznie zwiększyć ilość octu według własnego smaku.
Sposób przygotowania:
Jeżeli ogórki nie były zrywane w dniu robienia sałatki tylko dzień wcześniej to proponuję zalać zimną wodą na około 1-2 godziny, żeby odzyskały jędrność. Następnie dobrze je myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na plasterki o grubości około 0,3 cm.
Zalewamy pokrojone ogórki zimną wodą, w której wcześniej rozpuszczamy sól ( 3,5 l wody + 3,5 łyżki soli ) i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie zlewamy wodę i odcedzamy ogórki.
Do słoików wrzucamy gorczycę, pieprz i wkładamy pokrojone ogórki nie uciskając zbyt silnie. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i odstawiamy do wystygnięcia.
Pasteryzujemy na drugi dzień w piekarniku (45 minut w temp. 130 C) lub w garnku z wodą i wyłożoną gazą na dnie (15 minut).
Po pasteryzacji wyciągamy słoiki i odwracamy do góry dnem na około 30 minut.
Z podanego przepisu wyjdzie około 14-15 słoików o pojemności 0,5 – 0,6 l
Dodaj komentarz