Ryż z drobiowym farszem oraz patisonem, marchewką i cukinią.
Składniki:
– 2 marchewki
– 1 średnia cukinia
– 2 średnie patisony
– 1 szklanka ryżu basmati przed ugotowaniem
– pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, tymianek, sól, pieprz czarny
– olej rzepakowy
– połowa porcji farszu drobiowego z przepisu podanego poniżej
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy na sypko.
Ryż płuczemy ( najlepiej na sicie ) pod zimną wodą, wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą ( 3 szklanki ) dodając również 1/3 łyżeczki soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż na powierzchni powstaną kratery. Rozchylamy gotujący się ryż łyżką i jeżeli na dnie garnka nie ma już wody to zdejmujemy z palnika. Do garnka wlewamy zimną wodę, mieszamy ryż i wylewamy na duże sito – jeszcze raz przepłukujemy i odstawiamy na bok.
Marchewki obieramy ze skórki i kroimy w słupki – smażymy z dodatkiem oleju na woku lub głębszej patelni około 6 minut doprawiając pieprzem ziołowym. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i patisony ( jak są młode to nie trzeba obierać ze skórki).
Wszystko razem dusimy około 8 minut, doprawiając gałką muszkatołową, odrobiną soli i tymiankiem – dodajemy mięsny farsz i ugotowany wcześniej ryż.
Ponownie wszystko razem chwilę dusimy i na koniec doprawiamy potrawę czarnym i ziołowym pieprzem.
Farsz z mięsa drobiowego, pieczarek, pomidorów, cebuli oraz sera cheddar.
Dodaj komentarz