Sałatka do słoików z ogórków gruntowych, papryki białej i czerwonej oraz marchewek, cebuli i zielonej pietruszki.

Przepis na 11-12 słoików o pojemności 0,5 l.

Składniki:

– 5 kg ogórków gruntowych
– 1 kg marchewki
– 1 kg cebuli
– 1 kg papryki białej
– 0,5 kg papryki czerwonej
– pęczek zielonej pietruszki
– 3 łyżki soli

Zamiast papryki białej można użyć żółtą lub w całości czerwoną.

Zalewa:

– 1 i 1/3 szklanki oleju
– 1 i 1/3 szklanki cukru
– 1 i 1/3 szklanki octu jabłkowego lub z białych winogron

Ocet z cukrem zagotować, wystudzić i dodać olej.

Ilość zalewy można sobie regulować według własnych upodobań smakowych od 1 do 2 szklanek każdego składnika.

Sposób przygotowania:

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, solimy, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.

Po tym czasie marchewkę obieramy ze skórki i trzemy na tarce z dużymi oczkami, cebulę kroimy w pół plasterki, paprykę w paseczki, a zieloną pietruszkę siekamy.

Z ogórków po odciśnięciu wylewamy wodę, dodajemy wszystkie pozostałe warzywa – wlewamy wystudzoną zalewę i mieszamy. Odstawiamy ponownie na 3 godziny i od czasu do czasu sałatkę należy przemieszać.

Nakładamy sałatkę do wyparzonych słoików lekko ją uciskając i dolewamy na koniec zalewę.

Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 45 minut w nagrzanym piekarniku do 130 C lub w garnku z wodą.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy około 15 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.