Schab z cebulą w majonezie i ketchupie.

Składniki:

– 1 kg schabu bez kości
– 3 średnie cebule
– 200 g ulubionego majonezu
– 250 g ulubionego ketchupu
– pieprz czarny mielony, sól, pieprz cytrynowy, domowa jarzynka (vegeta) lub inne ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Schab kroimy na 8 kotletów, rozbijamy i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem czarnym, pieprzem cytrynowym, jarzynką – cebulę kroimy w pół plasterki.

Majonez mieszamy z ketchupem – można użyć zarówno łagodnego jak i pikantnego ketchupu.

Do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wkładamy 4 rozbite i przyprawione kotlety, posypujemy połową cebuli i wylewamy połowę sosu – następnie powtarzamy tą czynność jeszcze raz.

Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 C – dusimy schab około 50 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 200 C, zdejmujemy pokrywę i pieczemy około 15 – 20 minut – (przez cały czas nie używamy termo obiegu).

 

.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.