Patisony do słoików w winnej zalewie.

Składniki:

– 2,4 kg młodych patisonów o średnicy do 10 cm i wykorzystujemy je w całości, natomiast większe i starsze okazy w ilości 3 kg, które trzeba obrać z twardej skórki
– ziele angielskie
– cebula

Składniki na zalewę:

Starczy na 9 -10 słoików o pojemności 0,5 l

– 1,5 l wody
– 0,5 l octu winnego
– 1 i 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżki soli

Wodę, cukier, sól należy zagotować, a następnie wlewamy ocet i ponownie zagotowujemy.

Sposób przygotowania:

Do słoików wkładamy 3 plastry cebuli, pokrojone w większą kostkę patisony, wrzucamy 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Zalewamy gorąca zalewą i zakręcamy mocno słoiki.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy 5 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Na bieżąco gotowe do spożycia po około 10 dniach. Natomiast przechowywane w piwnicy ( u mnie w temp. 18 C ) wytrzymują bez problemu ponad rok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.