Jarzynowy ajntopf z kalafiorem, fasolką szparagową oraz mięsnymi kulkami.

Proporcje na 6,5 l zupy – gotowy ajntopf ma być dosyć gęsty.

Składniki na kulki mięsne:

– 700 g mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka )
– 1 większa cebula
– 1 jajko
– 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
– pieprz czarny mielony, sól

Składniki na ajntopf:

– 400 g różyczek kalafiora
– 400 g fasolki szparagowej
– 6 średnich kartofli
– 2 średnie marchewki
– 2 średnie kalarepy
– por, seler z liśćmi, pietruszka korzeń
– sól, domowa jarzynka lub vegeta, maggi (dodatkowo kminek, bazylia)
– śmietana do zup 18 %  – 250 ml
– 2 łyżki mąki pszennej
– mały pęczek koperku

– garnek 7 l

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, dodajemy drobno pokrojoną lub startą na małych oczkach cebulę, jajko, kaszę manną lub bułkę tartą. Przyprawiamy pieprzem oraz solą, a następnie wyrabiamy ręcznie i lepimy małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Kartofle obieramy ze skorki i kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, kalarepę w słupki, a koperek siekamy.

Do garnka z gotującą wodą (około 4,5 l wody) wrzucamy mięsne kulki, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy na małym ogniu około 5-6 minut.

Dodajemy pietruszkę seler oraz por i po kilku minutach gotowania pokrojone kartofle, marchewkę i kalarepę.

Następnie dodajemy 2 łyżki domowej jarzynki lub vegety i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

Dodajemy świeżą fasolkę szparagową (można ją przekroić na pół) i po 10 minutach różyczki kalafiora.

Gotujemy do czasu, aż fasolka i kalafior będą miękkie, ale nie rozgotowane – wyciągamy wtedy por, seler i pietruszkę i przyprawiamy zupę pod własny smak magii, solą, jarzynką lub innymi przyprawami (można dodać kminek mielony i bazylię).

Następnie do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki i dobrze wymieszaną (bez grudek) dodajemy do zupy mieszając ją ciągle podczas wlewania.

Dodajemy posiekany koperek i jak się zupa zagotuje to po 2 minutach jest gotowa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.