Sałatka z wędzonym kurczakiem, ogórkami gruntowymi, białą papryką oraz mieszanką ulubionych sałat.

Składniki:

– 1 wędzony filet z kurczaka
– 4-5 średnich ogórków gruntowych lub 1 długi szklarniowy
– mieszanka ulubionych sałat ( około 200 g )
– 2 białe papryki
– prażone pestki dyni i słonecznika (po 1 łyżce)

Składniki na sos:

– 3 łyżeczki ulubionej musztardy
– 1 łyżka lejącego miodu
– 3 łyżki octu jabłkowego
– 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
– 6-7 łyżek ulubionego oleju tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania:

Obrane pestki dyni i słonecznika prażymy kilka minut na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (często mieszamy, żeby się nie przypaliły), a następnie odstawiamy do wystudzenia.

Musztardę mieszamy z miodem i octem, dodajemy cynamon i ciągle mieszając dolewamy pomału olej lub oliwę.

Wędzonego kurczaka i białą paprykę kroimy w paski, ogórki w plasterki ( ja wcześniej skórkę obrałem, ale można zostawić ,tylko wtedy dobrze wyszorujmy ogórki).

Wszystkie składniki dodajemy do mieszanki sałat, a następnie zalewamy całość sosem, mieszamy, dodajemy pestki dyni oraz słonecznika i ponownie mieszamy.

Sałatka jest najsmaczniejsza zaraz po przygotowaniu – jeżeli dłużej postoi to sałaty zaczną nam więdnąć.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.