Bardzo smaczny i lekki deser – na zdjęciach w dwóch wersjach z malinami i borówkami oraz morelami ( obranymi ze skórki ), truskawkami i borówkami.
Do deseru możemy użyć innych owoców – wiśnie, banany, jabłka, brzoskwinie.
Polecam dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki:
– 800 ml chudego mleka ( krowiego. koziego, sojowego ) – 100 g płatków migdałowych – 4-5 łyżek mąki ryżowej – 4 łyżki cukru lub innego zamiennika do posłodzenia – 2-3 łyżki wody różanej lub wody z kwiatów pomarańczy – może też być sok że świeżych pomarańczy ( 4 łyżki ) – olej rzepakowy – cukier puder
– owoce dowolne od 300 do 400 g ( konsystencja deseru będzie zależeć od rodzaju użytych owoców- niektóre owoce mają w sobie więcej wody)
Sposób przygotowania:
Mleko zagotowujemy – mąkę ryżową mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody ( tak żeby nie było grudek ) i dodajemy trochę gorącego mleka. Całość wlać do pozostałego mleka i energicznie wymieszać. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut często mieszając.
W tym czasie włączamy piekarnik i nastawiamy na 190 C.
Do gotującej masy dodajemy cukier i płatki migdałowe i dalej gotujemy kolejne 5 minut często mieszając. Na koniec wlewamy wodę różaną, z kwiatu pomarańczy lub sok z pomarańczy i gotujemy 2 minuty.
Okrągłą blaszkę o średnicy około 35 cm smarujemy olejem i wylewamy gorąca masę, na którą układamy ulubione owoce.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 C (drugi stopień od dołu) i pieczemy (góra – dół) bez termo obiegu około 30- 40 minut (zależy od rodzaju owoców).
Po wyciągnięciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz