Deser ryżowo – migdałowy z owocami.

Bardzo smaczny i lekki deser – na zdjęciach w dwóch wersjach z  malinami i borówkami oraz morelami ( obranymi ze skórki ), truskawkami i borówkami.

Do deseru możemy użyć innych owoców – wiśnie, banany, jabłka, brzoskwinie.

Polecam dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

– 800 ml chudego mleka ( krowiego. koziego, sojowego )
– 100 g płatków migdałowych
– 4-5 łyżek mąki ryżowej
– 4 łyżki cukru lub innego zamiennika do posłodzenia
– 2-3 łyżki wody różanej lub wody z kwiatów pomarańczy – może też być sok że świeżych pomarańczy ( 4 łyżki )
– olej rzepakowy
– cukier puder

– owoce dowolne od 300 do 400 g ( konsystencja deseru będzie zależeć od rodzaju użytych owoców- niektóre owoce mają w sobie więcej wody)

Sposób przygotowania:

Mleko zagotowujemy – mąkę ryżową mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody ( tak żeby nie było grudek ) i dodajemy trochę gorącego mleka. Całość wlać do pozostałego mleka i energicznie wymieszać. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut często mieszając.

W tym czasie włączamy piekarnik i nastawiamy na 190 C.

Do gotującej masy dodajemy cukier i płatki migdałowe i dalej gotujemy kolejne 5 minut często mieszając. Na koniec wlewamy wodę różaną, z kwiatu pomarańczy lub sok z pomarańczy i gotujemy 2 minuty.

Okrągłą blaszkę o średnicy około 35 cm smarujemy olejem i wylewamy gorąca masę, na którą układamy ulubione owoce.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 C (drugi stopień od dołu) i pieczemy bez termo obiegu około 30- 40 minut (zależy od rodzaju owoców).

Po wyciągnięciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Z podanego przepisu wyjdzie 6 porcji.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.