Placki z cukini, kalafiora i marchewki oraz mąki jaglanej.

Składniki:

– 4 średnie cukinie
– pół średniego kalafiora
– 1 średnia marchewka
– 1 średnia cebula
– pół pęczku koperku
– 2-3 jajka
– 4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
– 6 łyżek mąki jaglanej
– pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól
– olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinię szorujemy i nie obierając ze skórki trzemy na dużych oczkach, a następnie solimy, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

Różyczki surowego kalafiora myjemy i trzemy na dużych oczkach – delikatnie solimy.

Marchewkę również trzemy na dużych oczkach.

Cebulę kroimy w kostkę, a koperek siekamy.

Cukinię dobrze odciskamy i odlewamy wodę, dodajemy pozostałe warzywa, jogurt, jajka i mąkę jaglaną – można zamiennie użyć innej mąki. Ilość mąki dozujmy pomału i sami ocenimy w trakcie mieszania czy konsystencja jest dobra ( podobna do tej jak na placki kartoflane).

Wszystko mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym lub innymi ulubionymi przyprawami.

Placki smażymy z obu stron na gorącym oleju i odsączamy na papierowym ręczniku.

Proponuje do placków domowy sos czosnkowy.

 

Domowy sos czosnkowy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.