Sałatka jarzynowa z papryką palermo, jajkami, porem, serem cheddar oraz francuską musztardą.

Składniki:

– 4 średnie kartofle
– 1 większy por
– 1 papryka palermo lub zwykła czerwona
– 5 jajek
– 80-100 g sera cheddar
– mała puszka kukurydzy
– majonez, musztarda francuska
– pieprz czarny mielony, sól

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w nieosolonej wodzie – po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Dodajemy ugotowane na twardo jajka również pokrojone w kostkę oraz pokrojony w paseczki por i paprykę palermo.

Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę i ser cheddar starty na dużych oczkach.

Wszystko mieszamy i dodajemy 2-3 łyżki majonezu oraz 2-3 łyżeczki musztardy francuskiej.

Na koniec doprawiamy sałatkę solą i pieprzem.

Jeżeli ktoś ma problemy zdrowotne po zjedzeniu świeżego pora to można go po pokrojeniu sparzyć wrzątkiem, a następnie przed dodaniem do sałatki wystudzić.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.