Wątróbka cielęca w sosie z cebulą i jabłkiem.

Składniki dla 4 osób:

– 1 kg wątróbki cielęcej
– 3 większe cebule
– 2 duże jabłka
– mąka pszenna
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony
– mleko

Sposób przygotowania:

Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na plastry i wkładamy do zimnego mleka na około 2 godziny. Mleko wchłania i neutralizuje zapachy oraz substancje szkodliwe, które mogłyby się w wątrobie znaleźć (np. resztki żółci). Wątróbka też po takim zabiegu traci gorzki smak i jej zapach staje się bardziej delikatny.

Następnie wątróbkę przemywamy, osuszamy z wody i obtaczamy w mące.

Smażymy partiami po 2 minuty z każdej strony na gorącym oleju, a następnie wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na tej samej patelni smażymy na pozostałym tłuszczu pokrojoną w pół plasterki cebulę.

Po podsmażeniu cebuli wlewamy szklankę gorącej wody oraz dodajemy pokrojone kawałki wątróbki i dusimy całość pod przykryciem około 3-4 minuty po czym dodajemy pokrojone w kostkę jabłka.

Ponownie przykrywamy patelnię i dusimy około 5-10 minut doprawiając w trakcie solą i pieprzem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.