Sałatka ze świeżych ogórków, pora, fety i jogurtu greckiego.

Składniki:

– 4 średnie ogórki gruntowe lub 1 większy szklarniowy
– 1 duży por lub 2-3 mniejsze
– 200 g fety
– 250 g jogurtu greckiego
– 2-3 ząbki czosnku
– przyprawy: 1 płaska łyżka – ( mieszanka suszonego koperku, pietruszki, pieprzu, kurkumy, cebuli ) lub można użyć pół paczuszki sosu koperkowo – ziołowego firmy Knorr.

Sposób przygotowania:

Do salaterki lub miski wkładamy na dno obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ogórki pamiętając, że obieramy je od jasnej strony, a następnie drobno pokrojony w pół plasterki por, pokrojoną w kostkę fetę i zalewamy wszystko jogurtem zmieszanym z przyprawami.

SAŁATKI NIE MIESZAMY !!!

Salaterkę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po godzinie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy folię i delikatnie z brzegu salaterki odsuwamy łyżką sałatkę i wylewamy wodę, a następnie dodajemy posiekany czosnek i wszystko mieszamy.

Sałatka jest gotowa, a jeżeli ktoś ma ochotę na wersję mięsną to można dodać pokrojone kawałki pieczonego lub ugotowanego indyka.

Jeżeli ktoś ma problemy zdrowotne po zjedzeniu świeżego pora to można go po pokrojeniu sparzyć wrzątkiem, a następnie przed dodaniem do sałatki wystudzić.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.