Chleb żytni z mąki 997 na domowym żytnio-orkiszowym zaczynie.

Wyciągam swój zaczyn ( około 80-100 g na 1 chleb ) z lodówki półtorej doby wcześniej ( najlepiej wieczorem ) – dolewam 1/3 szklanki ciepłej wody i łyżkę mąki żytniej. Przez cały kolejny dzień dokarmiam mąką żytnią oraz ciepłą przegotowaną wodą do wagi około 350 g. Jeżeli chcemy piec więcej chlebów to zaczynu wyciągnąć trzeba odpowiednio więcej.

Na trzeci dzień rano :

Składniki na 1 chleb o wadze po upieczeniu około 1,5 kg:

– 350 g rozrobionego zaczynu
– mąka żytnia typ 997 – około 0,8-0,9 kg
– około 400 ml ciepłej wody
– miód 35 g
– sól 15 g

Sposób przygotowania:

Do rozrobionego zaczynu dodajemy partiami mąkę oraz ciepłą wodę w której rozpuszczamy wcześniej sól i miód.

Wszystko dokładnie mieszamy, aż dojdziemy do wagi około 1,5 kg (konsystencja ciasta ma być luźna, ale nie lejąca – jak jest zbyt zbita to dolewamy trochę letniej wody).

Wykładamy całość na blat posypany resztą mąki i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od rąk i będzie ważyło około 1,7 kg ( po upieczeniu około 1,5 kg ).

Do wysmarowanej olejem, masłem lub margaryną foremki nakładamy ciasto i przykrywamy ściereczką, czekamy aż wyrośnie ( czas zależy od mocy zaczynu, około 3-4 godziny ).

Pieczemy bez termo obiegu (góra-dół) około 50 minut na najniższym stopniu piekarnika (15 minut na 250 C, a później na 210 C) – przed włożeniem foremki do piekarnika wyrośnięte ciasto spryskujemy lub delikatnie smarujemy wodą używając pędzelka.

Można w trakcie pieczenia po 20 minutach też szybko spryskać wodą lub posmarować olejem jak ktoś lubi bardziej wypieczony chleb.

Po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy zimną wodą (glazurowanie skórki).

Moja foremka ma wymiary 32,12,7 cm.

 

Zaczyn ( zakwas ) na domowy chleb.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.