Pikle z ogórków gruntowych w zalewie z musztardą.

Składniki:

– 4 kg ogórków gruntowych (na jeden słoik 0,7 l potrzebujemy około 0,5 kg) – najlepsze są o długości do 10 cm i osobiście używam tylko jasnych odmian.
– 7 łyżek musztardy ( stołowej lub delikatesowej )

Składniki zalewy na 8 słoików 0,7 l:

– 1,6 l wody
– 1 szklanka octu spirytusowego lub 1,25 szklanki octu z białych winogron, albo jabłkowego ( szklanka 250 ml )
– 1 i 1/2 szklanki cukru
– 2 i 1/2 płaskie łyżki soli

Dodatkowe składniki na jeden słoik:

– 1 ząbek czosnku
– 4 kulki ziela angielskiego
– 1 duży liść laurowy
– mała gałązka kopru

Sposób przygotowania:

Do gorącej wody dodajemy cukier, sól i po zagotowaniu ocet – ponownie zagotowujemy i odstawiamy zalewę do wystudzenia.

Do wystudzonej zalewy dodajemy 7 łyżek musztardy (najczęściej używałem stołowej lub delikatesowej) i dobrze wszystko mieszamy.

Ogórki obieramy ze skórki pamiętając, że zaczynamy od jasnej strony (jeżeli mają duże pestki to najlepiej je wykroić), a następnie kroimy je wzdłuż na ćwiartki i układamy pionowo w słoiku, między ogórki wkładamy obrany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i małą gałązkę kopru.

Słoiki zalewamy wystudzoną zalewą i pasteryzujemy około 20 minut.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy 20 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Na bieżąco gotowe do spożycia po około 10 dniach. Natomiast przechowywane w piwnicy ( u mnie w temp. 18 C ) wytrzymują bez problemu ponad rok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.