Mizeria (sałatka) z ogórków, pomidorów, rzodkiewek, szczypiorku i koperku oraz śmietany.
Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który rozkłada witaminę C zawartą m.in. w pomidorze czy papryce. Niemniej jednak źródeł witaminy C mamy na co dzień tak wiele, że zjedzenie sałatki z ogórkiem i pomidorem naprawdę nie zrobi nam różnicy. Ponadto, pomidory mają znacznie więcej innych cennych składników (choćby likopen), których enzym askorbinowy z ogórka nie zniszczy.
Składniki:
– 1 długi ogórek szklarniowy lub 4 większe ogórki gruntowe – 2 średnie pomidory – 4-6 rzodkiewek – 2 łyżki szczypiorku – kilka szczypt siekanego koperku – śmietana 18 % – sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i wykroić gniazda.
Ogórki obieramy se skórki pamiętając, że zaczynamy obieranie od jasnej strony, żeby nie zepsuć sobie mizerii przez gorzki smak, a następnie kroimy na plasterki i delikatnie solimy – po 10 minutach odlewamy nadmiar wody, żeby później mizeria nam nie pływała.
Do ogórków dodajemy pokrojone dowolnie pomidory, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, pokrojony szczypiorek i 2-3 szczypty posiekanego koperku.
Dodajemy 2-3 łyżki śmietany (można oczywiście dać więcej lub mniej), a następnie całość mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i ponownie mieszamy.
Dodaj komentarz