Dżem z czarnej porzeczki.

Składniki:

– 1,3 kg czarnej porzeczki po obraniu
– 700 g cukru

Sposób przygotowania:

Owoce obieramy z gałązek, myjemy i wsypujemy do garnka – dolewamy pół szklanki wody.

Kiedy całość się zagotuje to dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu często mieszając około 80 minut (+/- 15 minut), aż dżem będzie miał konsystencję kisielu.

Czarne porzeczki maja dużo własnej pektyny, więc nie potrzeba używać dodatkowej pektyny.

Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków i od razu zakręcamy.

Pasteryzujemy w piekarniku 40 minut w temp. 120 C lub 20 minut w garnku z wrzącą wodą (dno garnka wykładamy ściereczką lub gazą) – po wyciągnięciu odwracamy słoiki do góry dnem na 20 minut.

Z podanych proporcji wyszły 4 słoiczki o pojemności 350 ml.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.