Botwinka zabielana z kartoflami i marchewką.

Składniki na 6,5 litrowy garnek:

– 3 wiązki botwinki
– 7-8 średnich kartofli
– 2-3 marchewki
mały seler, pietruszka ( korzeń )
– śmietana 18% do zup 200 ml
– koperek 1 pęczek
– liść laurowy, ziele angielskie
– domowa jarzynka lub zamiennik typu vegeta
– ocet jabłkowy, cukier

– dodatkowo zakwas buraczany ( 200 ml )

Sposób przygotowania:

Botwinkę czyścimy, myjemy i kroimy (buraczki z botwinki jak są duże to kroimy w plasterki), kartofle kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, a koperek siekamy.

Do garnka wlewamy 4,5 litra wody i jak się zagotuje to wrzucamy kartofle, obrany ze skórki seler, pietruszkę, pokrojoną marchewkę, pokrojone buraczki oraz kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych.

Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, a następnie wyciągamy seler oraz pietruszkę i przyprawiamy zupę domową jarzynką lub vegetą według własnego smaku.

Po chwili dodajemy pokrojoną botwinkę i całość gotujemy na małym ogniu do czasu, aż botwinka będzie miękka dodając w międzyczasie 2-3 łyżki octu winnego i cukier do smaku. Możemy również dodać 200 ml zakwasu buraczanego oraz  na koniec gotowania zabielamy zupę śmietaną i dodajemy posiekany koperek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.