Zapiekanka jaglana z jabłkami i truskawkami w ucieranych żółtkach.

Składniki:

– 350 g kaszy jaglanej ( 1,5 szklanki )
– 1 szklanka gorącego mleka ( 250 ml )
– 2 i 3/4 szklanki gorącej wody
– 3 łyżki miodu
– płaska łyżeczka soli
– 4 średnie jabłka + 1 łyżka cynamonu
– 30 szt. truskawek
– 5 żółtek + 6 łyżeczek cukru
– 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Mleko i wodę podgrzewamy razem w garnku.

Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy na sicie wrzątkiem, żeby pozbyć się gorzkiego smaku.

Sparzoną kaszę zalewamy w garnku gorącym mlekiem i gorącą wodą, dodajemy sól oraz masło i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu podobnie jak ryż.
Kiedy powstaną kratery i będzie już minimum wody to dodajemy miód i całość mieszamy. Zawijamy garnek w ręcznik i wkładamy pod koc na 20 minut żeby kasza doszła.

Obieramy ze skórki 4 jabłka i trzemy je na tarce o dużych oczkach.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim warstwę kaszy, następnie starte jabłka, które posypujemy cynamonem – soku z jabłek, który powstał po starciu jabłek dodajemy 1/3 – resztę można sobie wypić.
Kolejna warstwa to ponownie kasza jaglana.

Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika ( góra-dół 180 C ) na drugi poziom od dołu i pieczemy około 35 minut bez termo obiegu.

Z żółtek i cukru robimy mikserem kogel-mogel i dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki truskawki.

Wyciągamy zapiekankę z piekarnika i ustawiamy temp. na 200 C, na wierzch wylewamy truskawki z utartymi żółtkami i ponownie wkładamy do piekarnika.

Pieczemy ponownie około 12 minut.

Najlepsza jest jak trochę przestygnie ( 30 minut ), bo na gorąco nie czuje się pełni smaku.

Rozmiar mojego naczynia 30x20x6 cm

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.