Sernik bez spodu z rodzynkami.

Składniki:

– 1 kg sera na sernik z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego
– 250 g cukru
– 30 g cukru waniliowego
– 100 g masła
– 5 dużych jajek
– 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
– pół szklanki rodzynek

– cukier puder lub polewa czekoladowa

Ser, jajka i masło przed robieniem sernika powinny mieć temp. pokojową.

Sposób przygotowania:

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i zaciskamy obręcz.

Żółtka oddzielamy od białek.

Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie, a następnie odciskamy je z wody i obsypujemy mąką pszenną, żeby nam podczas pieczenia nie opadły na spód sernika.

Do białek dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy je na sztywno (łopatki miksera przed ubijaniem muszą być czyste).

Cukier, cukier waniliowy ucieramy z masłem i następnie dodajemy ciągle miksując po 1 żółtku oraz partiami ser i na koniec mąkę ze skrobią.

Dodajemy rodzynki mieszając drewnianą łyżką i na koniec ubite białka.

Masę serową wykładamy do tortownicy i wyrównujemy.

Pieczemy w temp 170 C bez termo obiegu ( góra-dół ) około 60-70 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcie w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 1 godzinę.

Po całkowitym wystudzeniu możemy sernik posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.