Kapusta młoda na gęsto z kiełbasą, pomidorami i koperkiem.

Składniki:

– 2 większe młode kapusty
– 800 g ulubionej kiełbasy
– 2 puszki pomidorów bez skórki lub 8 większych świeżych pomidorów, które należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki oraz wyciąć z nich gniazda nasienne – ja użyłem 800 g pomidorów bez skórki z domowej spiżarni  
– 2 pęczki koperku
– sól, pieprz, cukier, pieprz ziołowy, kminek mielony
– liść laurowy, ziele angielskie
– masło, mąka pszenna lub orkiszowa

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować – solimy, mieszamy i odstawiamy na 35-40 minut.
Kiełbasę kroimy w kostkę ( jak się uda to można ściągnąć skórkę przed pokrojeniem ). Pomidory blendujemy, a koperek  siekamy.

Odciskamy kapustę i wylewamy powstałą wodę – przygniatamy całą dłonią kapustę w garnku i zalewamy zimną wodą (około 1 cm powyżej kapusty) – dodajemy kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego – gotujemy na małym ogniu.

Gdy kapusta będzie już na pół twarda, dodajemy kiełbasę i pomidory i dalej dusimy, w międzyczasie dodajemy przyprawy (pieprz, cukier, pieprz ziołowy, kminek i sól) w ilości według własnego uznania i smaku (trzeba po prostu próbować).

Na koniec gdy kapusta będzie już miękka dodajemy zasmażkę (80 g masła i 3-4 łyżki mąki) i po 2-3 minutach posiekany koperek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.