Sałatka z pora, marchewek, jajek oraz jabłek.

Ilość poszczególnych składników można zwiększać lub zmniejszać – wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

Składniki:

– duży por
– 2 jabłka
– 2 marchewki
– 4 ugotowane na twardo jajka
– 2-3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Por myjemy, kroimy wzdłuż na pół lub na cztery części i drobno siekamy.

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Marchewki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Jajka obieramy i pomagamy sobie krajalnicą do jajek, krojąc je najpierw wzdłuż na plasterki, a potem w całości w szerz i na koniec siekamy nożem.

Dodajemy majonez i wszystko mieszamy.

Nie potrzeba żadnych przypraw.

Jeżeli ktoś ma problemy po spożyciu surowego pora to może po pokrojeniu sparzyć na sicie przelewając wrzątkiem – trzeba potem odczekać, aż wystygnie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.