Placek warstwowy z rabarbarem i truskawkami.

Przepis na dużą blachę o rozmiarach 40x25x7 cm – można użyć 1/3 lub 2/3 składników na mniejsze blachy

Składniki:

– 1 kg rabarbaru ( około 1,3 kg przed obraniem )
– 0,5 kg truskawek
– 3 szklanki mąki pszennej tortowej lub orkiszowej białej
– 1 i 1/2 szklanki cukru + 2-3 łyżki
– około 15 łyżek oleju rzepakowego
– 7 jajek
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 2 proszku + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– masło do posmarowania blachy
– cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na kawałeczki 1-2 cm i zalewamy wrzątkiem na 30 sekund, a następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie już wystudzony to zasypujemy cukrem ( 2-3 łyżki ).

Jajka z cukrem miksujemy około 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć masę.

Mąkę odmierzamy w szklankach luźno i nie ubijamy jej – przesiewamy ją przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i powoli dosypujemy do masy cały czas miksując, a następnie dolewamy olej.

Ciasto ma być średnio gęste, ale jeżeli będzie nam się wydawało, że jest zbyt gęste to dolejmy podczas miksowania kilka łyżek letniego mleka.

Blachę smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy mąką.

Wylewamy na blachę 2/3 ciasta i układamy gęsto kawałeczki rabarbaru (bez powstałego soku) – następnie wylewamy resztę ciasta i układamy na zmianę drugą warstwę rabarbaru oraz połówki truskawek.

Pieczemy bez termo obiegu około 60 minut w temp. 180 C na drugim stopniu od dołu.

Jak ciasto wystygnie to  możemy posypać je cukrem pudrem.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.