Gulasz wieprzowy z szynki oraz kiszonych ogórków.

Składniki:

– 2 kg szynki wieprzowej  ( można użyć łopatki w całości lub 50 % )
– 5 średnich ogórków kiszonych
– 4 większe cebule
– smalec 60 g ( 1/3 kostki )
– pieprz czarny mielony, domowa jarzynka lub vegeta, pieprz cayenne
– 80 g koncentratu pomidorowego
– mąka pszenna 2 łyżki z górką

Sposób przygotowania:

W garnku na rozgrzany smalec wrzucamy partiami pokrojoną w większą kostkę szynkę wieprzową – przyprawiamy jarzynką ( 1 łyżka z górką ) i kilka razy mieszamy całość. Mięso puści wodę i wtedy przykrywamy częściowo garnek pokrywką i czekamy, aż cała woda odparuje mieszając mięso kilka razy.

Po odparowaniu wody obsmażamy mięso kilka minut i dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, którą przyprawiamy pieprzem – smażymy całość około 5-6 minut mieszając co jakiś czas i następnie wlewamy 1,5 l wrzątku.

Gotujemy gulasz pod częściowym przykryciem około 10 minut na małym ogniu i dodajemy pokrojone w słupki lub cienkie plasterki kiszone ogórki i ponownie gotujemy około 10 minut.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i jak się gulasz zagotuje to zagęszczamy go mąką zmieszaną z zimną wodą (szklanka wody + 2 łyżki mąki) – najlepiej wymieszaną masę przetrzeć przed wlaniem przez sitko, żeby nie było grudek.

Na koniec po ponownym zagotowaniu jeżeli stwierdzimy, że sos jest za gęsty i jest go za mało to dolewamy trochę wrzątku i doprawiamy jeszcze gulasz pieprzem cayenne, mielonym pieprzem czarnym oraz solą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.