Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i selera naciowego.

Składniki:

– 1 kapusta pekińska o wadze 1-1,2 kg
– 4 gałązki selera naciowego
– 1 i 1/2 ogórka szklarniowego lub 5 ośrednich ogórków gruntowych
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 mała puszka kukurydzy
– ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny
– olej rzepakowy tłoczony na zimno lub lniany
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Olej, ocet i pieprz mieszamy ze sobą i robimy sos: 8 łyżek oleju, 2 łyżki octu, 1/2 łyżeczki pieprzu.

Kapustę obieramy z brzydkich liści i szatkujemy, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Seler kroimy naciowy w 2 mm paseczki, solimy i dodajemy pokrojony szczypiorek.

Dodajemy kukurydzę, zalewamy sosem i wszystko mieszamy.

Odstawiamy surówkę na 30 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.