Sałatka kalafiorowa z czerwoną papryką, porem, jajkami i drobiową wędzoną polędwicą.

Składniki:

– kalafior około 600-700 g (po ugotowaniu i odcięciu grubszych łodyg)
– 1 duży lub 2 mniejsze pory
– 1 duża czerwona papryka
– 6 jajek
– 200 g drobiowej polędwicy wędzonej (można pominąć)
– sól, pieprz, majeranek, tymianek

Sos:

– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki jogurtu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Czosnek rozetrzeć na desce i posolić. Do miseczki dodać jogurt, ulubioną musztardę, majonez i czosnek – wymieszać i odstawić do lodówki na 20 minut.

Kalafior opłukać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować (nie rozgotować za bardzo), ostudzić i pokroić w kostkę.

Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać, przekroić wzdłuż i pokroić w pół plasterki, polędwicę pokroić w paseczki lub kostkę.

Wszystko wymieszać, zalać sosem i ponownie wymieszać – doprawić podanymi wyżej lub swoimi ulubionymi przyprawami.

Sałatkę wkładamy na 40 minut do lodówki. możemy ją przed podaniem  przyozdobić posiekanym szczypiorkiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.