Kminkowe ślimaczki drożdżowe.

Składniki na ciasto:

– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 25 g świeżych drożdży
– 1/2 szklanki ciepłej wody
– 1/4 szklanki oleju
– 1/4 łyżeczki cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– jajko

– kminek w ilości dowolnej

Sposób przygotowania:

Drożdże, łyżeczkę mąki i cukier mieszamy w ciepłej wodzie.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej, kminek ( dałem 1 łyżkę ) oraz rozczyn drożdżowy i wszystko mieszamy.

Wyrabiamy ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrabiamy, a następnie odrywamy małe porcje i robimy wałeczek, który zawijamy w kształt ślimaka.

Układamy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut.

Przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy dodatkowo kminkiem.

Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 C

Z podanych proporcji wyjdzie około 20 szt.

Polecam jako przekąskę do piwa – ślimaczki pod wpływem powietrza szybko twardnieją, więc zanim je wykorzystamy możemy po upieczeniu i wystudzeniu jakiś czas przechowywać w zamkniętych pojemnikach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.